Maaş zammı için karamsar yorum!

Enflasyon karşısında maaşlar kısa sürede ezilirken Karar yazarı Kahveci, SGK gelirlerinin düşmesi nedeniyle gelebilecek yeni zammın kısa sürede eriyeceğini hatırlattı.

Maaş zammı için karamsar yorum!


Maaşlara enflasyon zammı gelecek mi? 'Kurtuluş zor, çok sevinmeyin'


Enflasyon karşısında maaşlar kısa sürede ezilirken Karar yazarı Kahveci, SGK gelirlerinin düşmesi nedeniyle gelebilecek yeni zammın kısa sürede eriyeceğini hatırlattı.
Maaşlara enflasyon zammı gelecek mi? 'Kurtuluş zor, çok sevinmeyin'

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 69,97 olurken, bağımsız iktisatçılardan oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise enflasyonu yüzde %156,86'ya ulaştığını duyurdu. Ekonomik krizin etkileri sürerken maaş zamları yurttaşlar için yetersiz kaldı. Emekli bayram ikramiyelerinde ise beklenen müjde gelmedi.

Tüm bu tartışmalar sürerken yurttaşların alım gücündeki düşüş ise durdurulamıyor. Türk-İş'in çalışmasına göre ise Nisan 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden 'açlık sınırı', asgari ücretten 1070 TL fazla olmak üzere 5 bin 323 lira olarak hesaplandı. Böylelikle 4 bin 253 lira asgari ücret alan bir çalışanın açlık sınırının altında kaldığı bir kez daha gözler önüne serildi. 

İBRAHİM KAHVECİ'DEN SGK HATIRLATMASI 

Karar yazarı İbrahim Kahveci ise bugünkü yazısında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve maaş ödemelerinde yaşanabilecek sorunları yazdı.

Kahveci, 1990'lı yıllarda Süleyman Demirel ve Tansu Çiller tarafından uygulamaya geçirilen erken emekliliğin SGK'da uzun süre kapatılamayan açık yarattığını hatırlattığı yazısında AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kemal Kılıçdaroğlu'nun (SSK) Genel Müdürlüğü yaptığı döneme yönelik eleştirilerine tepki göstererek rakamlarla durumu anlattı.

Kahveci, "Gelin Hazine’den SGK’ya aktarılan paralara bakalım: 2008 yılında 35 milyar lira (bugünkü değeri 187 milyar TL). 2021 yılı 252 milyar TL (bugünkü değeri 371,6 milyar TL) Veya şöyle verelim rakamları: (2008-2022 :14 yıl 2 ay) Hazine’den aktarılan toplam para 1 trilyon 632 milyar lira. TL’nin bugünkü değeri ile ederi 4 trilyon 222 milyar lira. Ya da o yılların ortalama dolar kuru ile hesaplarsak 468,1 milyar dolar. SGK’ya 2020-2021 yıllarında Hazine’den aktarılan para ortalama 250 milyar lira. TL’nin bugünkü değeri üzerinden gittiğimizde ise yıllık aktarılan para 300 milyar lira ediyor. Yıllık aktarılan paranın dolar karşılığı ise 33,4 milyar dolar civarında bir meblağ ediyor. Şimdi soralım: Yılda ortalama 1,3 milyar dolar zarar eden SSK mı batmıştı? Yoksa şu anda yılda ortalama Hazine›den aktarılan 33,4 milyar dolarla SGK’mı battı?" ifadelerini kullandı.


"SGK GELİRLERİNDE DE ORANSAL AÇIDAN AZALMA YAŞANIYOR"

İbrahin Kahveci, SGK'nın gelirlerinde azaldığını aktararak "Yılbaşında asgari ücret artışı %50,5 olmasına rağmen toplam ücret artışı %42,2’de kalmıştı. Ücret artışının düşüklüğü nedeniyle SGK gelirlerinde de oransal açıdan azalma yaşanıyor." diye yazdı.

Enflasyon karşıdında ücret artışı olacağı değerlendirmesini de yapan İbrahim Kahveci, bu karara sevinilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kahveci, "Bakınız burada ücret artışı çalışanlar sevildiği için vs değil; SGK’nın açığını azaltmak için bu artış yapılmak zorunda. Diyeceksiniz ki, Bakan bey ücretler artarsa enflasyon artar demişti. Zaten enflasyon kendi kendini besler duruma gelmiştir. Bu işten kurtuluş çok zor. O yüzden ücret artışlarına da çok sevinmeyin. Kısa sürede enflasyona ezilip gidecektir. " değerlendirmesinde bulundu.

İBRAHİM KAHVECİ'NİN YAZSININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Bekir Bey

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER